top of page

Van Profronde tot Deurne Beleeft

22383998_2046384565583209_2562546985107391107_o.jpg
10.png

Ons 
verhaal

22366343_2046386582249674_1076367190362555757_n.jpg

 De huidige dernywedstrijd is een uitvloeisel van de in de jaren ‘9O gekende jaarlijkse kermiswedstrijd voor beloften die telkens werd georganiseerd te Deurne aan de Ter Rivierenlaan.

Toen in ’98 werd besloten om deze organisatie, die toch stilaan aan interesse verloor, niet meer in te richten ging Marc Claus aan een nieuw idee werken, namelijk een wedstrijd achter dernymotoren. Zijn jonge spruit werd reeds in ’99 boven de doopvont gehouden en in juni van dat jaar werd het eerste dernyspektakel een feit. 

Het evenement groeide ieder jaar aan belangstelling van zowel de wielerfan als ook van de pers. Zodoende dat dit gebeuren de onverhoopte interesse lokte van enkele Antwerpse politici en waardoor de vraag werd gesteld om het dernyspektakel vanaf 2003 te organiseren aan de Grote Markt van Antwerpen zodat ons district geen wielerwedstrijd rijk meer was.

Blijkbaar vonden vele Deurnenaren dit een spijtige zaak en startte ik mede door een nieuwe stuwende kracht, Dirk Ongenae in 2008 de Profronde Van Deurne, met als locatie de wijk Kerkeveld en vanaf 2012 het Bosuilstadion.

Sindsdien vinden steevast jaarlijks vele mensen de weg naar het Deurnse wielerfeest dat telkens plaatsvindt in juni.

Het unieke parcours rond de “hondenweide” waar men bijna de hele ronde de renners kan zien, spreekt tot de verbeelding van de zwoegende pedaalridder en menig sportliefhebber. Voor ons als organisatie, die al kon rekenen op een zeer ruime belangstelling vanaf het begin, is dit meteen ook een extra motivatie geweest om De Profronde steeds naar een hoger niveau te tillen. Vanaf 2021 veranderen wij het geweer van schouder en doopten wij De Profronde om tot  de LADIES Profronde een criterium voor dames elite over 60 km en plaatsen wij dit mee onder de nieuwe naam DEURNE BELEEFT een evenement waar kinderen, ambiance en muziek mee centraal staan. De schitterende locatie aan het Bosuilstadion leent zich met haar verschillende pleinen uitstekend voor een straattheater evenement. waar een parking een theater wordt.

We halen onze mosterd bij verschillende kunsten, animatie, beeldende kunst, dans, vertellingen, straatacts etc... Kortom een gevarieerd programma voor jong & oud.

Ieder jaar een kosteloos evenement aanbieden, en toegankelijk voor alle lagen van de bevolking, uitpakkend met steeds een aantrekkelijk programma, is alles behalve vanzelfsprekend, maar het blijft onze uitdaging om hier steeds een succes van te maken.

Ook danken wij van harte al onze SPONSORS, zowel logistieke als financiële, en met name zeker ons district en de Stad Antwerpen zonder welke deze organisatie niet mogelijk zou zijn.

Maar tevens gaat ook onze waardering en dank uit naar alle leden van ons bestuur, Stadsdiensten, seingevers, Lokale Politie en ook aan alle medewerkers die hun kosteloze steun en medewerking leveren. Zonder hun inzet en positieve bijdrage kunnen wij dit resultaat nooit bereiken, nogmaals dank.

 Marc & Dirk

palmares+Z-W+2022-1920w.webp

13 wereldkampioenen passeerden de revue!

In de loop der jaren zijn talloze wereldkampioenen in Deurne de revue gepasseerd.

Een overzicht.:

 

Qua aantal wereldkampioenen was de allereerste editie in 2008 meteen een voltreffer. Liefst 4 ex dragers van de regenboogtrui waren van de partij. Winnaar Sven Nys, tweevoudig wereldkampioen "De Kannibaal" troefde zijn eeuwige concurrent Niels Albert, eveneens drievoudig wereldkampioen af. Ook zijn ploegmaat Philipp Walsleben, ex-wereldkampioen veldrijden bij de beloften. Sven Nys tekende achteraf nog tweemaal present.

Ook drievoudig wereldkampioen Zdenek Stybar zakte meermaals af naar ons district. In 2009 en 2010 kleurde hij mee de wedstrijd samen met zij sympathieke ploeggenoot en ex tweevoudig wereldkampioen Bart Wellens. In 2018 trok Zdenek Stybar eindelijk het laken naar zich, en mocht hij de bloemen mee huiswaarts nemen.

In 2013 kregen we 2 renners aan de start waarvan je op het eerste gezicht niet zou zeggen dat ze ooit op het hoogste schavotje mochten staan op een WK. Martin Bina en Bart Aernouts. Beiden werden ze in een ver verleden wereldkampioen veldrijden bij de junioren. Ook Kevin Pauwels aanwezig in 2015 en 2016 kroonde zich in diezelfde categorie tot wereldkampioen, maar deed het nog eens over bij de beloften. Ook de West Vlaming Michael Vanthourenhout was voormalig beloftewereldkampioen. Samen met baanrenner en ex-wereldkampioen Kenny De Ketele zorgden ze mee voor spanning in enkele edities.

Ook de Nederlander Lars Boom weet hoe het voelt om de regenboogtrui te mogen aantrekken. Hij kroonde zich in 2008 tot wereldkampioen en kwam nadien in 2012 en 2016 aan de start. “Schuldige” is Wout Van Aert die Boom in 2016 te slim af was en was ondertussen reeds 3x wereldkampioen bij de profs en eenmaal bij de beloften. In 2017.

De enige die we nog niet vernoemd hebben is de winnaar van 2014; Niki Terpstra, die zich met de Quick-Step ploeg ook nog tweemaal tot wereldkampioen ploegentijdrit kroonde.

Een indrukwekkend lijstje om nooit te vergeten, Spijtig genoeg kwam er in 2019 een einde aan De Profronde Van Deurne.

                                                                                                                                       Tekst: Niels Bastiaens,Wierflits.be

Door de jaren heen

palmares+Z-W+2022-1920w.jpg

Door de jaren heen

bottom of page